Beatles Covers in BOOKS

 

List     Gallery  
Help! - The Beatles in het Nederlands (+ single)
Bindervoet en Henkes
BOOK   BOOK   NL 2003 (Nijgh & Van Ditmar) - ISBN 903880327-3

 

213 Beatles songs translated into singable Dutch. Paperback, 18,5x18,5 cm, 317 p.

 

Book Description found in- or on the book

Tweehonderddertien frisvertaalde klassiekers waaronder hun allergrootste hits, zoals HEY JUDE, ALL YOU NEED IS LOVE, SOMETHING en SHE LOVES YOU. Maar ook vele oorveroverende favoriete albumvullers en b-kanten van singles die er mogen wezen, en die niet op het puntje van ieders tong zullen liggen, zoals TOMORROW NEVER KNOWS, IT'S ALL TOO MUCH, YES IT IS en HOLO ME TIGHT, Hun platencarrière besloeg acht waanzinnige jaren, van 1962 tot 1970, dertien elpees, zeventien singles en één rock & roll-EP, die de wereld deden schudden op haar grondvesten en op één slag veranderden in het supercontinent Beatlemanië.
Nu voor het eerst volledig, compromisloos en zingbaar vertaald in het Nederlands. De vertalers, Rob, Bert, Jan & Erik (vraag me niet waar ze die naam vandaan hebben!), herhaalden hun succesformule waarmee ze in 2002 FINNEGANS WAKE van de literaire voorloper van John Lennon, James Joyce, hebben getackled. Ze lieten hun genereus gevulde tas vol onmethodische vertaalmethodes los op het œuvre van de Fab Vier. Zowel de eigengeschreven nummers als de covers die de band in de loop der jaren heeft opgenomen, dus ook de 'echt grote schreeuwers' als MONEY, LONG TALL SALLY en TWIST AND SHOUT.
Even twee- en zelfs meerstemmig als de oorspronkelijke tophits vertaald naar de letter én naar de geest. Eindelijk worden de zongteksten lyrisch ontsluierd en toegankelijk gemaakt in het Nedervlaams. Van de filosofische eenvoud van HOU VAN MIJ (LOVE ME DO) tot de eenvoudige filosofie van LAAT HET TOE (LET IT BE), van de verklankte waanzin van IK BEN DE WALRUS (l AM THE WALRUS) tot de waanzinnige verklanking van WEEKEND WORDT HET KOUD (WE CAN WORK IT OUT), van de autobiografische duik in het verleden van BANNE BUIKSLOOT DAAR GA JE / STRABRECHTSE HEI DAAR KOM IK (STRAWBERRY FIELDS FOREVER) tot de anachronistische sprong in de toekomst van ZIJ MAILT NOG WEL (SHE'S LEAVING HOME).
Bovendien bevindt zich tussen deze twee kaften een voorbeeldig geannoteerde opnamegeschiedenis met vele weetjes en trivia, plus een geschiedenis van eerdere Beatlevertalingen oftewel Kievercovers in het Nederlands, plus - het kan niet op! - vele outtakes van de vertalingen zelf oftewel de Bootlegs van de Beatlegs.

Zing mee met alle liedjes van De Beatjes!
TOINE BARREL


 

 

 

List     Gallery  

 
Beatles Covers in BOOKS     (Item: 04398)